SIBIE KUNST COMMUNICATIE | Leven van je kunst
Hoe blijf je als kunstenaar trouw aan jezelf én verdien je er toch je brood mee?
Voor kunstenaars die willen leven van hun kunst zonder zichzelf te verliezen
In het kort:
- Commercieel werken hoeft niet te betekenen dat je je artistieke ziel verkoopt. Door je kernwaarden scherp te stellen en te bewaken blijf je volledig trouw aan jezelf. Je kernwaarden zijn en blijven richtinggevend.
- Het combineren van vrij en commercieel werk, het vinden van je niche en het vertellen van je verhaal zijn strategieën die commerciële kansen bieden zonder concessies te hoeven doen.
- Regelmatige onderzoeken van jezelf, het bewaken van je creatieve zelfstandigheid en het bewust kiezen voor compromissen helpen je om ook duurzaam te werken, zonder jezelf te verliezen.
Hoe blijf je trouw aan jezelf in een wereld die vaak vraagt om aanpassing
Je wilt met je kunst een publiek bereiken én er je brood mee verdienen — maar hoe blijf je trouw aan jezelf in een wereld die vaak vraagt om aanpassing? In een kunstmarkt vol trends, onbegrijpelijk werkende algoritmes en soms een overdosis aan commercieel denken is het de ultieme uitdaging om als kunstenaar authentiek te blijven. Toch is het zo dat commercieel zijn en trouw blijven aan je artistieke waarden elkaar niet hoeven uit te sluiten. Zolang jij het stuur maar stevig zelf in handen houdt.
Hoe blijf je als kunstenaar trouw aan jezelf én verdien je er toch je brood mee?
In de kunstwereld worstelen veel kunstenaars met dezelfde vraag: Hoe kun je commercieel genoeg zijn om van je kunst te kunnen leven? Terwijl je tegelijkertijd trouw wilt blijven aan je artistieke waarden? Het lijkt een stevig spanningsveld. Maar met de juiste strategie en zelfkennis is het mogelijk om beide doelen te combineren. Hieronder lees je hoe je die balans kunt vinden. En dat zonder concessies te doen aan wie je bent als maker.
1. Weet wat je artistieke kern is
Alles begint met goed te weten wat jouw werk nu eigenlijk uniek maakt.
Wat zijn je kernwaarden als kunstenaar? Misschien draait je werk om emotie, sociale kritiek, verbeelding of experiment. Door hier goed over na te denken en het ook onder woorden te brengen, kun je veel gerichtere keuzes maken. Je weet dan wat belangrijk voor jou is en waar je eventueel flexibel in kunt zijn.
Praktische tip: schrijf een artistiek manifest van één A4’tje. Dit hoeft niemand te lezen, behalve jijzelf. Zie het manifest als een kompas voor je creatieve keuzes.
2. Zorg voor meerdere onafhankelijke lijnen in je werk
Veel succesvolle kunstenaars maken onderscheid tussen kunstwerken die persoonlijk zijn en kunstwerken die toegankelijker voor het publiek of functioneler zijn. Denk daarbij aan:
- Vrij werk (kunst die je moet maken vanuit jezelf );
- Toegepast werk (kunst die je kunt maken om bij te verdienen), zodat je vrij werk kunt maken).
Nee, deze aanpak is niet voor iedereen geschikt. Maar als jij toch plezier kunt halen uit het maken van werk dat toch iets commerciëler is — zonder dat het voelt als teveel verraad aan jezelf — dan kan dit juist je vrijheid aanzienlijk vergroten. De opbrengst van toegepast werk kan veel druk, bijvoorbeeld door geldzorgen wegnemen én veel vrijheid geven als je niet afhankelijk bent van subsidies of andere inkomsten van de overheid die ook altijd de nodige onzekerheid met zich mee brengen.
3. Zoek naar het juiste publiek. Dat is niet altijd het grootste
Je hoeft niet iedereen te bereiken. Alleen de juiste mensen is voldoende. Als je een publiek vindt dat juist aangesproken wordt door jouw visie, hoef je jezelf niet in allerlei bochten te wringen om je kunst te verkopen. Zeker in de moderne digitale wereld kun je makkelijker dan ooit je eigen niche opbouwen. Via Instagram en andere sociale media, Etsy, eigen websites, galeries met een specifieke focus, kunstmarkten of communities rondom bepaalde thema’s is bijna oneindig veel mogelijk.
Praktische tip: Denk vooral in termen van verbinding. Ga niet alleen voor verkoop. Laat mensen kennismaken met jou en jouw wereld en niet alleen met je artistieke producten.
4. Verkoop je verhaal in plaats van niet alleen je werk
Mensen kopen zelden alleen een kunstwerk. Ze kopen het verhaal, de maker, het gevoel, de context. Als jij goed weet te communiceren waar je werk vandaan komt, waarom het bestaat, en wat het voor jou betekent, zullen mensen sneller geraakt worden en je kunst daarmee sneller kopen.
Praktische tip: Gebruik je social media, nieuwsbrief of portfolio als podium om je verhaal te vertellen. Denk aan foto’s als je aan het werk bent, persoonlijke notities, je inspiratiebronnen.
5. Gebruik de commerciële inkomsten om je creatieve vrijheid te kopen
Commercieel succes hoeft beslist geen artistieke ondergang te betekenen. Het kan vaak ook juist een springplank zijn. Een betaalde opdracht, een samenwerking met een merk, of zelfs lesgeven kan je precies die financiële ademruimte geven om dat risicovolle, persoonlijke project uit te voeren dat je anders niet zou kunnen realiseren.
Geld is geen vijand, zolang jij het ook gebruikt om je artistieke dromen mogelijk te maken.
6. Leer om compromissen te herkennen zonder jezelf te verliezen
Niet elk werk hoeft je meesterwerk te zijn. Soms is het maken van iets “leuk, mooi of goed genoeg” gewoon wat nodig is. Zolang jij maar bewust kiest voor dat compromis. Als jij aan het stuur blijft, hoef je je er niet slecht over te voelen. Je kunt altijd terugkeren naar je vrije werk, want je hebt jezelf met dit werk niet verloochend. Je hebt jezelf met dit toegepaste werk onderhouden op een manier, die toch goed aanvoelt.
7. Gun jezelf een regelmatig zelfonderzoek
Wat vandaag misschien aanvoelt als toegeven aan de commercie, kan morgen juist een belangrijk leerproces blijken te zijn. En wat vandaag als pure artistieke vrijheid aanvoelt, kan later een doodlopende weg blijken. De ontwikkeling van je kunstenaarschap volgt zeker geen rechte lijn. Het vraagt moed om telkens opnieuw te kijken of het nog wel goed voelt wat je doet en om dat indien nodig bij te sturen.
Praktische tip: Maak af en toe tijd voor een dagboek, artistiek verslag of gewoon eens een goed gesprek met een collega-kunstenaar.