CREATIVITEIT | DOE ER EENS IETS NIEUWS MEE
Beperk je creatieve kwaliteiten nooit tot wat je er altijd al mee hebt gedaan
- Verlaat je comfortzone als kunstenaar, Groei en innovatie ontstaan vooral door nieuwe technieken en door andere materialen en ideeën te durven bekijken.
- Experimenteer! En leer! Vooral van je mislukkingen. Falen biedt je waardevolle lessen, die jouw creatieve en technische vaardigheden verder zullen vergroten.
- Sta open voor inspiratie en nieuwe invloeden uit alle hoeken. Door je horizon te verbreden, verrijk je jezelf. En je versterkt je artistieke visie.
Vasthouden van het bekende en vertrouwde
In de wereld van kunst en creativiteit is het verleidelijk om hardnekkig vast te blijven houden aan alles wat bekend en comfortabel is. Een bepaalde techniek, stijl of onderwerp kan vertrouwd voelen. Die kan zelfs eerder succesvol zijn geweest, waardoor het lijkt alsof er geen enkele reden is om nog verder te blijven experimenteren.
Kijk uit dat je niet stilvalt
Maar juist door je kwaliteiten te beperken tot wat je er altijd al mee hebt gedaan, loop je het risico stil te staan. Groei, innovatie en ware artistieke uitdrukken van je emoties komen voort uit het verlaten van de gebaande paden en het bekijken van nieuwe wegen. Dus het is van het grootste belang om te kijken naar het doorbreken van ingesleten standaarden. Bijvoorbeeld door te ervaren hoe het aangaan van avonturen je creativiteit en vaardigheden aanzienlijk kan verrijken.
Het grote gevaar van comfortzones
Comfortzones bieden je veiligheid. Ze geven je een gevoel van controle. Ze hebben de naam van voorspelbaarheid. Ook als kunstenaar kun je in een routine vervallen, die prettig aanvoelt, maar die je tegelijkertijd drastisch beperkt. Het gevaar van deze comfortzones is, dat ze je ontwikkeling als maker flink kunnen stagneren. Als je altijd hetzelfde doet, loop je het risico jezelf te gaan herhalen, zowel technisch als qua manier van denken. Je werk kan voorspelbaar worden. Het vuur van je creativiteit kan langzaam maar zeker gaan doven.
De kracht van avontuur in kunst
Avontuur is een een centraal onderdeel onderdeel van artistieke groei. Het overnemen van het onbekende, het proberen van nieuwe technieken en het experimenteren met onconventionele materialen of onderwerpen kan je horizon aanzienlijk verbreden. Kunst is immers een proces van ontdekking van nieuwe en andere inzichten. Door nieuwe wegen op deze wereld te bewandelen, ontdek je niet alleen wat er allemaal wel niet mogelijk is, maar leer je ook heel veel over jezelf.
Doe eens iets heel anders
Een kunstenaar die bijvoorbeeld jarenlang alleen met olieverf heeft gewerkt, kan veel leren door zich te gaan verdiepen in digitale kunst of het maken van een sculptuur. Niet omdat het oudem vertrouwde medium niet meer waardevol is, maar omdat een nieuwe aanpak ook nieuwe perspectieven biedt. Het resultaat kan een unieke combinatie van technieken zijn. Mogelijk luidt het zelfs een volledig nieuwe richting in je werk in.
Laat je inspireren door het onbekende
Het bekijken van nieuwe mogelijkheden begint vaak met het opdoen van inspiratie. Die kan komen van reizen, gesprekken met andere kunstenaars, of het observeren van werk buiten je eigen discipline. Denk aan hoe schilders zich laten inspireren door dans. Of hoe een beeldhouwer nieuwe ideeën vindt in de architectuur. Door buiten je eigen vakgebied te kijken, kun je onverwachte verbanden leggen. En je kunt je creatieve denken flink stimuleren.
Het voorbeeld van kunstenaar Pablo Picasso
Een mooi voorbeeld hiervan is de kunstenaar Pablo Picasso, die in zijn carrière talloze stijlen wist te vinden. Dat liep van het realisme tot het door hem groot gemaakte kubisme. Zijn bereidheid om te experimenteren en zich open te stellen voor invloeden van buitenaf, zoals Afrikaanse maskers, stelde hem in staat om een plotselinge verandering in de kunstwereld teweeg te brengen.
Falen is uitermate leerzaam en onderdeel van groei
Het betreden van onbekend terrein brengt altijd het risico van falen met zich mee. Maar falen is geen teken van zwakte. Integendeel. Het is een een centraal onderdeel onderdeel van leren en groeien. Als je iets nieuws probeert, zul je onvermijdelijk obstakels tegenkomen. Misschien mislukt een techniek, of voelt een experiment als een verkeerde keuze. Toch zijn deze momenten waardevol. Ze bieden je lessen die je niet kunt leren door maar vast te blijven houden aan het bekende.
Zie falen als een kans
Een positieve houding ten opzichte van falen kan het verschil maken. Zie het als een kans om te leren en je vaardigheden aan te scherpen. Veel grote kunstenaars, schrijvers en uitvinders hebben hun grootste successen bereikt na talloze mislukkingen. Het belangrijkste is om door te gaan. Om nieuwsgierig te blijven. En vooral door altijd te blijven proberen.
Hoe laat je ingesleten standaarden achter je?
Het loslaten van wat vertrouwd is, kan je onzeker maken en je met vele vragen achterlaten. Enkele stappen om je te helpen deze overgang te maken:
1. Stel jezelf veel vragen
Waarom werk ik eigenlijk op deze manier? Wat houdt me tegen om eens iets anders te proberen? Door kritisch naar je eigen gewoontes te kijken, kun je bewust keuzes maken om iets te gaan veranderen.
2. Experimenteer eerst op kleine schaal
Je hoeft niet meteen alles om te gooien. Begin met kleine experimenten binnen je huidige werk. Probeer een nieuwe techniek, voeg een onconventioneel element toe. Of werk eens met een heel andere kleurstelling.
3. Ga op zoek naar feedback
Praat met andere kunstenaars, vrienden of mogelijke mentoren over je werk en je ideeën. Hun perspectieven kunnen je helpen nieuwe mogelijkheden te zien, die je zelf misschien over het hoofd ziet.
4. Blijf altijd leren
Volg workshops, lees boeken of bekijk documentaires over technieken of kunstrichtingen die je niet kent. Door jezelf voortdurend ter discussie te stellen om te leren, houd je je creativiteit fris en dynamisch.
5. Durf eens lekker een risico te nemen
Wees niet bang om eens een project te beginnen waarvan je helemaal niet zeker weet hoe het zal eindigen. Het onbekende is vaak de plek waar de meest opwindende ontdekkingen plaatsvinden.
Voorbeelden uit de kunstgeschiedenis
De kunstgeschiedenis zit vol voorbeelden van kunstenaars die hun kwaliteiten hebben vergroot door nieuwe wegen te bekijken. Denk aan Vincent van Gogh, die zichzelf voortdurend uitdaagde om met kleur, compositie en textuur te experimenteren. Of aan Frida Kahlo, die haar persoonlijke pijn en culturele identiteit omzette in unieke en grensverleggende schilderijen.
Olafur Eliasson
Een moderner voorbeeld is Olafur Eliasson, die natuur, technologie en kunst combineert om installaties te creëren die niet alleen mooi zijn om te zien, maar die ook maatschappelijke punten ter discussie durven te stellen. Zijn bereidheid om kunstrichtingen te overstijgen heeft hem tot een van de meest invloedrijke kunstenaars van onze tijd gemaakt.
Het verruimen van je mogelijkheden
Door jezelf toe te staan om nieuwe wegen te bewandelen, vergroot je niet alleen je technische vaardigheden, maar ook je artistieke visie. Je leert nieuwe manieren om je ideeën en emoties uit te drukken. Je ontwikkelt een dieper begrip van wat kunst kan zijn. Bovendien inspireer je niet alleen jezelf, maar ook anderen. Je werk kan anderen aanmoedigen om eveneens hun eigen grenzen te verleggen en ook het onbekende over te nemen.
Dus alles op een rijtje zettend
Beperk je kwaliteiten nooit tot wat je er altijd al mee hebt gedaan. Kunst en creativiteit zijn geen statische processen. Ze leven en evolueren met elke nieuwe stap die je zet. Door ingesleten standaarden achter je te laten en op avontuur te gaan, ontdek je niet alleen nieuwe mogelijkheden, maar verrijk je ook jezelf als kunstenaar en als mens. Sta jezelf rustig toe om te falen. En om daarvan te leren en om verder te groeien.
Het onbekende wacht op je.
Zoek het op!