DE STRATEGISCHE KUNSTENAAR: Je Concurrentie
Wil jij als kunstenaar niet alleen creatief, maar ook strategisch sterk staan?
Is concurrentie wel relevant in de kunstwereld?
In het kort:
- Hoewel elke kunstenaar uniek werk maakt, kan inzicht in trends en concurrentie helpen om strategisch te anticiperen en relevant te blijven in de markt.
- Door te analyseren waar andere kunstenaars zich op richten, ontdek je kansen, potentiële disrupties en nieuwe richtingen voor je eigen artistieke praktijk.
- Het begrijpen van marktbewegingen en kunsttrends helpt bij het maken van slimme keuzes, waardoor je werk beter aansluit bij ontwikkelingen en interesse van verzamelaar
Alle kunst is toch uniek? Hoe kun je dan concurrentie hebben?
Als beeldend kunstenaar ben je bezig met het maken van unieke werken, die diep geworteld zijn in jouw eigen stijl en visie. Toch betekent dit niet helemaal dat je geen concurrentie hebt. Hoewel kunst persoonlijk en subjectief is, bevinden kunstenaars zich wel degelijk in een markt waarin verzamelaars, galeriehouders en kunstliefhebbers keuzes maken. Het begrijpen van deze markt en de bewegingen binnen jouw vakgebied helpt jou om strategisch te denken en te werk te gaan en jouw werk daarmee effectiever te positioneren.
Trends en ontwikkelingen vertellen waarom je wel degelijk moet kijken naar andere kunstenaars
Kunst is voortdurend in beweging. Nieuwe stijlen, technieken en thema’s ontwikkelen zich, en wat vandaag populair is, kan morgen alweer veranderen. Door te observeren wat collega-kunstenaars doen, krijg je inzicht in opkomende trends. Denk bijvoorbeeld aan de snelle groei van digitale kunst en NFT’s waar veel kunstenaars nu uit puur onbegrip en wantrouwen de boot aan het missen zijn. Of kijk naar de heropleving van traditionele technieken in een modern jasje. Door deze ontwikkelingen via je concurrenten te volgen, kun je jezelf tijdig aanpassen aan de ontwikkelingen of juist voor een eigen niche zorgen die volledig afwijkt van de heersende trends.
Is disruptie in de kunstwereld nu een kans of een bedreiging?
Soms ontstaat er een grote verschuiving in de kunstmarkt: nieuwe verkoopplatformen, veranderende voorkeuren van verzamelaars of technologische innovaties die de manier waarop kunst wordt geconsumeerd veranderen. Kunstenaars die zich hiervan bewust zijn, kunnen sneller reageren en inspelen op deze disrupties. Kijk bijvoorbeeld eens naar de impact van online kunstgalerijen en social media, die traditionele galerie-exposities al voor een klein deel hebben vervangen maar dat is ook nog niet echt ingeburgerd. Groei is hier zeker mogelijk. Door concurrentie en marktbewegingen te analyseren, voorkom je dat je verder achterloopt en dan kun je juist profiteren van veranderingen. Samenvattend, disruptie is vaak bedreigend voor zittende bedrijven maar in de kunstwereld is eerder het tegenovergestelde het geval.
Jouw unieke positie of hoe je jezelf van de anderen onderscheidt
Een strategisch kunstenaar gebruikt concurrentieanalyse niet om te kopiëren. Natuurlijk niet. Het idee alleen al. Een strategisch denkende kunstenaar gebruikt zijn concurrenten om zijn of haar eigen positie te versterken. Wat maakt jouw werk anders dan dat van anderen? Door goed te kijken naar wat er al bestaat, kun je beter definiëren wat jou uniek maakt. En het leert je hoe je dit kunt communiceren naar je publiek. Dit kan betrekking hebben op jouw artistieke stijl, gebruikte materialen, het verhaal achter je werk of de manier waarop je je kunst presenteert en verkoopt.
De kunstmarkt en de doelgroepen begrijpen
Elke kunstliefhebber heeft zijn of haar eigen voorkeuren. Sommige kopers houden van abstracte werken, anderen zoeken juist hyperrealistische schilderijen of sculpturen met een specifieke betekenis. Door te onderzoeken wie jouw concurrenten aanspreken, kun je beter begrijpen welke doelgroepen er zijn en welke het meest geïnteresseerd kunnen zijn in jouw werk. Dit helpt niet alleen bij het bepalen van je marketingstrategie, maar ook bij het ontwikkelen van kunst die je ideale verzamelaar aan zal spreken.
Concurreren door samenwerking
Concurrentie hoeft niet te betekenen dat je in strijd bent met andere kunstenaars. Sterker nog, samenwerking kan juist voordelig zijn. Door deel te nemen aan gezamenlijke exposities, kunstcollectieven of projecten vergroot je je eigen zichtbaarheid en leer je van anderen. Samenwerkingen kunnen leiden tot nieuwe creatieve inzichten en een groter netwerk van kunstliefhebbers en verzamelaars.
Concurrentie als inspiratie en als basis van je strategie
Als beeldend kunstenaar is het analyseren van de concurrentie geen teken van onzekerheid, maar een slimme manier om jezelf beter te positioneren en kansen te benutten. Door trends en marktontwikkelingen te volgen, kun je niet alleen relevant blijven, maar ook groeien in je artistieke en zakelijke strategie. Kunst is en blijft een creatief vak, maar een strategische aanpak kan het verschil maken tussen gezien worden of onopgemerkt blijven. Dus wil jij als kunstenaar niet alleen creatief, maar ook strategisch sterk staan? Kijk dan goed waarom het analyseren van de kunstmarkt jouw carrière zal versterken en welke stappen je daarvoor moet zetten.