woensdag 26 maart 2025

Waarom zou je een strategie achter je werk moeten hebben?

SIBIEKUNSTCOMMUNICATIE | Het belang van een strategie achter je werk


Waarom zou je een strategie achter je werk moeten hebben?


Een klein beetje lijn in je werk maakt je voorspelbaarder en zichtbaarder


In het kort:

- Als kunstenaar kan het waardevol zijn om een strategie te ontwikkelen, omdat het niet alleen helpt richting een doel te werken, maar ook je werk voorspelbaarder en zichtbaarder maakt voor klanten en publiek.

- Strategisch denken hoeft niet in te houden dat je jezelf vastlegt in details; het kan juist nuttig zijn om vanuit een breder perspectief te denken en bestaande ideeën ter discussie te stellen om tot nieuwe, waardevolle inzichten te komen.

- Een effectieve strategie vereist actie, eerlijkheid, verantwoordelijkheid en communicatieve vaardigheden, waarbij het ook belangrijk is om ruimte te maken voor informele, creatieve benaderingen om innovatieve ideeën te vinden.

Heb jij als kunstenaar een strategie achter je werk zitten?

Heb je als kunstenaar wel eens de vraag gehad of je een bepaalde strategie achter je manier van werken hebt zitten? Of je er naar streeft om een bepaald doel te bereiken? Bijvoorbeeld een maatschappelijk doel? Veel kunstenaars hebben wel degelijk een lijn in hun werk zitten, zonder dat nu direct een strategie te noemen of zich er misschien zelf niet eens van bewust te zijn. 

Als dat zo is kan het toch wel interessant zijn om eens een rustig plekje te zoeken en eens na te denken over de strategie die we als kunstenaar willen gaan volgen. Uiteraard beginnen we met een doel. Als we dat niet hebben kun je ook geen pad richting dat doel uitzetten. In de rest van dit artikel gaan we er van uit dat dat punt gelukt is. Maar dan die strategie.

Een strategie maakt ook naar buiten duidelijk wat je doet en wat mensen van je kunnen verwachten. Je wordt wat voorspelbaarder. Niet alle kunstenaars streven daar naar maar voor klanten is het wel prettig. Zeker als je wat zichtbaarder wilt worden, kan dat een belangrijk onderdeel van je strategie zijn. 


1. Details of grote lijn?

Er wordt vaak gedacht dat kunstenaars die echt strategisch denken zich bij hun kunstwerken richten op elk detail. Dit is in de praktijk maar zelden het geval. Vele kunstenaars voelen zich daar juist niet comfortabel bij als ze wat verder richting hun doelen willen gaan denken. En daardoor zullen ze juist meer naar een vorm van breder denken met minder details neigen. Je zou het een soort uitzoomen kunnen noemen. En dat is goed. Door dat uitzoomen komen ze juist op het strategische niveau terecht. Los van het werk van alledag. Kortom, beginnen met details is prima maar ga zodra je er aan toe bent richting een minder gedetailleerd niveau.

2. Moet ik dan heel anders gaan denken en werken?

Nee, je krijgt echt geen beter inzicht in de situatie door heel anders te gaan denken. Meestal werk het beter door je meer te richten op het tegengestelde van wat je al doet. Hoe gangbaar en ingeburgerd dat ook is. Een creatieve denker heeft als vanzelf de neiging om allerlei bekende zaken toch weer ter discussie te stellen. Hoewel dit vaak ergernis opwekt, kan het ook goed leiden tot nieuwe ideeën. En het ontwikkelen van een strategie gaat toch op basis van nieuwe ideeën. Bestaande en platgelopen ideeën zijn er al voldoende, nietwaar? En het zijn voor nieuwe en aantrekkelijke ideeën die uitnodigen om eens iets nieuws te proberen en daarvoor in actie te komen. 

3. De meest nutteloze strategie

Er zijn namelijk maar weinig zaken zo volstrekt nutteloos als een strategie die niet in een concrete vorm van actie wordt omgezet. Alleen maar denken, bespreken, nog meer denken maar uiteindelijk niets doen brengt niemand een steek verder. Een echte strategische denker gaat direct over tot actie richting zijn doel. Ze weten uit de praktijk dat veel nadenken alleen tot steeds meer nadenken en het maken van steeds diepere analyses zal leiden. En dat zijn dan van mogelijke problemen, die als ze zich echt voor gaan doen, best op dat moment opgelost kunnen worden. Kortom, geef je strategie de waarde die deze verdient en ga aan de gang. 

4. Het grote belang van eerlijkheid

Een effectieve strategie heeft een direct verband met de eerlijkheid van de opsteller. Al is het pad naar het doel nog zo lastig en complex, als het pad op feiten en de waarheid is gebaseerd is het altijd beter dan een strategie die teveel op aannames hangt. Laat een strategie dus nooit maken door mensen die iemand naar de mond willen praten. En kijk altijd uit dat je jezelf niet voor de gek houdt. Wees eerlijk een realistisch naar jezelf toe anders loopt je strategie straks toch vast op persoonlijke eigenschappen die je misschien eerst ontkend had.

5. Het hebben van een strategie brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee

Een reden dat zoveel mensen problemen hebben met het opzetten van een goede strategie is dat ze op geen enkele manier verantwoordelijk willen zijn voor grote beslissingen die misschien ook wel verkeerd af kunnen lopen. Een echte strategische denker houdt er rekening mee dat dit gebeuren kan. En als hij of zij erg zelfverzekerd is, wordt het gewoon genegeerd. Dan wacht men gewoon af wat er gaat gebeuren om in actie te komen op het moment dat een probleem zich voordoet. Als het zich al voordoet. 

6. Een strategische denker kan vaak goed schrijven.

Elke vorm van strategie is communicatie. Daarbij wordt steeds vastgelegd wat de bedoeling is. En vooral ook waarom dat zo is. Dus hoe los je dat op als je niet goed schrijven kunt? Dat is in feite niet goed mogelijk. Heb je die schrijfvaardigheid niet als strategisch denker? Breng daar dan zo snel mogelijk verandering in. Of neem iemand in de arm die deze vaardigheid wél heeft.

7. Maak altijd ruimte voor de informele aanpak

Soms moet je zo professioneel mogelijk zijn, op een ander moment kan het heel goed werken om dat juist even achter je te laten en voor een puur informele aanpak te kiezen. Een strategische denker is vaak heel creatief. Ook in het vinden van oplossingen en netjes omzeilen van regels. Dit soort mensen passen vaak beter in de bedrijfsbar dan een in de boardroom. Want in die bar is de plek waar de echte ideeën te vinden zijn. Daar vinden die strategische denkers de echte bron van innovatie. Daar zijn de gouden ideeën te vinden.  Dus hoe kan een strategisch plan je kunstpraktijk versterken? Ontdek hoe je als kunstenaar kunt profiteren van een heldere strategie die zowel je doelen ondersteunt als je werk zichtbaar maakt voor de buitenwereld!